Balık Tutmak Kışın Daha Mı Zor?
Balık tutmak birçok kimse için bir tutkudur. Eğlenceli bir etkinlik olarak nitelendirilen balık tutmak yaz aylarında çok daha kolaydır. Fakat balık tutmayı kendisi için bir hobi haline getiren kimseler kış aylarında da balık tutabilirler. Kış aylarında balık tutabilmek için hangi mevsimde hangi balıkların avlanabileceğini ve işin püf noktalarını bilerek doğru balık av malzemeleri kullanmak işleri kolaylaştıracaktır.
Kış Aylarında Balık Tutmak
Havaların iyice soğumaya başladığı kasım ayı ortalarından mart ayına kadar olan zamanlarda balıkçılar öncelikle hava koşullarını göz önünde bulundurmalıdır. Denizin aşırı dalgalı olduğu lodoslu ve fırtınalı günlerde denizden uzak kalmakta yarar vardır. Özellikle balık tutmak işi sahil kenarından değil de tekne ile yapılacaksa, rüzgarlı ve aşırı dalgalı günlerde denize açılmamak gerekir. Zaten bu günlerde balık tutmak çok mümkün olmaz. Ayrıca havaların çok soğuk olduğu dönemlerde sığ kısımlarda balık yakalayabilmek oldukça zordur. Bu mevsimlerde balıklar genellikle denizin açıklarında bulunurlar. Bu sebeple soğuk kış günlerinde kıyıdan 10-15 metre kadar ileride balık yakalamak daha kolaydır. Kış aylarında kıyıda dip balıklarını bulabilmek mümkündür. Kıyıdan balık tutacak olanların bu bilgileri göz önünde bulundurması önemlidir.
Kış aylarında balık tutmak isteyenlerin, hangi ayda hangi balığın tutulabileceğini de bilmelerinde yarar vardır. Kış aylarında hamsi, kefal, kırlangıç, lüfer, mırmır balığı, mezgit, kalkan, uskumru, tekir, karagöz gibi balıklar ülkemizin sularında bol miktarda bulunmaktadır. Tabii bu balıkları yakalamak için kullanılacak yemler ve balık av malzemeleri de önemli bir kriterdir. Çünkü her balığı yakalamanın ayrı bir usulü bulunmaktadır.
Kullanılan Balık Av Malzemeleri
Balık avında kullanılan yemlerden oltalara kadar her şey, balık tutma işleminin başarıya ulaşması için önemlidir. Ne kadar kaliteli oltalar ve yemler kullanılırsa, özellikle kışın yani balık tutmanın zor olduğu dönemlerde, yakalanacak olan balıkların sayısı da bu denli fazla olacaktır. Kullanılan balık yemlerinin birçok türü bulunmaktadır. Bu yemler arasında en ideali canlı balık yemleri ve oltanın ucuna takılacak olan ölü balıklardır ve parçalarıdır.
Balıkçılar her balığın avlanması için farklı özelliklere sahip olan misina, kamış ve makaralar kullanmalıdır. Örneğin karagöz balığı avlanacak ise, bu balığın sert bir canlı olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sebeple bu tür balıklar için daha geniş kapsamlı ve sağlam oltalar kullanılmalıdır. Lüfer veya sazan gibi balıklar için kaşık türündeki oltalar, palamut balığı için çapari kullanımı uygundur. Ayrıca lüfer ve palamut balığı sahte yemle avlanabilir.